Конкурс за StarTech грантове отворен до 31. Маја

Министарка науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србије Јелена Беговић представила је данас нови StarTech програм, у оквиру којег иноватори у Србији имају прилику да се пријаве и добију до 50.000 долара бесповратне помоћи.

Поред тога, ове године уведен је и конкурс за Програм убрзаног развоја који обухвата обуке и менторство, као и подршку у изради и пласирању материјала који наше иноваторе треба да представе у најбољем светлу потенцијалним инвеститорима, а њихове производе страним тржиштима.

Ово укључује и могућност учешћа на догађајима за повезивање стартапа и инвеститора и на међународним сајмовима и изложбама.

Конкурс је део ширег пројекта компаније „Филип Морис”, укупно вредног осам милиона евра, који спроводи НАЛЕД, уз подршку Владе, а са циљем убрзаног привредног раста и трансформације наше економије у дигиталну, извозно оријентисану и засновану на знању и иновацијама.

Беговић је на конференцији за новинаре навела да је веома значајно то што је фокус StarTech-а на повезивању факултета, научноистраживачких организација и привреде са циљем да се олакша развој иновативних производа и услуга.

Програмска директорка НАЛЕД-а Јелена Бојовић саопштила је да су за наредна два конкурса опредељена бесповратна средства у износу од милион долара.

Након прве три године програма, током којих је подршка у већој мери била усмерена на иновације у раној фази развоја, настављамо активности са фокусом на пројекте већег нивоа спремности за излазак на домаћа и страна тржишта инвестиција, производа и услуга, објаснила је она.

Бојовић је предочила да ће се зато у овом циклусу доделити најмање десет већих грантова и пружити подршка кроз Програм убрзаног развоја, и додала да је свим заинтересованим до 10. маја доступна и бесплатна стручна подршка за припрему пријаве за конкурс.

StarTech је до сада подржао 82 иновације кроз грантове од око три милиона евра. Међу награђеним су уређаји за рехабилитацију код неуролошких обољења, мерење температуре беба, праћење паса, мобилни скенер главе, софтвер за аутоматско превођење на знаковни језик, апликације за праћење пољопривредне производње, пробиотик за дијабетес, суплемент против хеликобактерије, систем за превенцију шумских пожара...

Рок за пријаве је 31. мај, а детаљне информације о програму, свим условима и неопходној документацији за учешће, могу се наћи на сајту www.startech.org.rs.

За све додатне информације ту је и Контакт центар на адреси info@startech.org.rs и броју телефона 0800 000020.

Извор: srbija.gov.rs 

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.